perjantaina, helmikuuta 03, 2006

Setsubun

Perinteisen japanilaisen kalenterin mukaan tänään on kevään alku, Setsubun. Tämän nimenomaisen päivän iltana kuuluu heitellä soijapapuja sekä talossa, että puutarhassa ja heiton hetkellä huudella: "Oni wa soto, fuku wa uchi", joka tarkoittaa suurinpiirtein että "paholainen pois, hyvä onni kotiin". Heitellyt pavut ovat siis oiva ase ajaa pois pahat henget. Mutta tämä ei pääty tähän, vaan papujen heittelyn (mame-maki) jälkeen kuuluu syödä sama määrä papuja, kuin on kertyneitä elinvuosia syöjän harteilla. Tämän kaiken pitäisi sitten tuoda ihmiselle terveyttä täynnä oleva vuosi.

Ai niin, ja onnea Annille.

2 kommenttia:

Marika Orenius kirjoitti...

Hej och hoj. Kevät on ilmassa ollut tänään vaik en setsubumista tiennytkään. Kevään tunteen tuntee siitä, että mielessä raottuu ovi kesään päin ja sehän on aina suuri tapahtuma.

Liisa kirjoitti...

Mä en voi sille mitään, mutta olen jotenkin skeptillisellä kannalla, mitä kevään tuloon tulee. Sehän tulee kyllä, mutta en suostu siitä vauhkoontumaan ennenkuin aamulla vessaan mennessä ei enää palele. Ja meillä ei todellakaan ole mikään pihan perällä jököttävä puusee, mutta kylmyys on lähes samaa luokkaa. Tokihan wc-istuin on lämmitetty.