tiistaina, syyskuuta 20, 2005

Tunteesta tunteeseen

Mun pitkässä "nämä-kirjat-pitäisi-lukea"-listassa on mukana kirjailijanimi Alan W. Watts ja sen sijaan että olisin nimennyt hänen kohdalleen jonkin kirjan, olen kirjoittanut siihen "kaikki".

Onnekseni löysin hänen teoksensa "The Wisdom of Insecurity" erään ystäväni kirjahyllystä. Luin kirjan ja olin vaikuttunut painokkaasta "elä-tässä-ja-nyt"-ilosanomasta. Hämmästyttävää on, että kirja oli julkaistu ensi kerran jo vuonna 1951 ja on edelleen varsin raikasta sisällöltään - ehkä joitakin minimaalisia asennemölähdyksiä laskematta.

Kirjan yksi julistus on, että älä ihminen yritä paeta pahaa oloasi mihinkään vaan koe se. Kun tulee joku tunne, niin tuntijan tulisi jäädä tuntemaan se tunne riippumatta siitä onko se epämiellyttävä tai toivottu. Nyt-hetkessähän mikään ei ole pysyvää. Nyt-hetki itsekkään ei ole oikeastaan olemassa, sillä kun sitä rupeaa toteamaan, niin se on jo mennyt. Näin ollen se, joka tuntee tunnettansa eikä pakene sitä saa lahjaksi pois pääsyn tunteestaan taas seuraavaan tunteeseen. Koska mikään tunne, niinkuin se ei nyt-hetkikään, ei ole pysyvä.

Nyt sitten muistaessani yritän toteuttaa tätä asiaa elämässäni - ainakin siihen seuraavaan todella huonoon päivään saakka. Ja siinä se jo tulikin.

Ei vaiskaan.

Ei kommentteja: